La remodelació del pati d’infantil de l’Escola Volerany ja és una realitat i l’Associació de Famílies d’Alumnes no volem deixar passar l’oportunitat per felicitar-nos per aquesta millora del centre. Les mestres d’infantil i l’equip directiu del centre han posat la il·lusió, les idees, la creativitat i l’experiència per aconseguir millorar substancialment l’espai d’esbarjo dels més menuts.

L’adequació del pati pontencia les possibilitats pedagògiques a l’exterior de l’escola i s’hi han creat espais més adequats a les necessitats de desenvolupament dels infants. A més, permet la millora de les activitats diàries d’aprenentatge, observació i experimentació. I és que el pati representa un dels indrets en què es produeix l’estona de convivència entre alumnes més intensa del dia. És per això que s’ha volgut dotar l’espai amb nous recursos destinats a enriquir aquest temps de divertiment i socialització i convertir-lo també en un recurs didàctic més. Entre d’altres coses, els nous materials han permès crear espais de joc com una cuineta, un racó de la calma ideal per la conversa i la relaxació, un circuit d’aigua, un rocòdrom on potenciar les habilitats psicomotrius i diversos panells on desenvolupar la psicomotricitat fina.

El temps que els infants passen al pati és molt important en la seva formació dins l’àmbit de l’educació formal i una gran oportunitat educativa, que va més enllà de les activitats esportives. El pati afavoreix no només els moviments plens de vitalitat, sinó també la curiositat, la intimitat i la tranquil·litat (llegir, pintar, comprovar, mesurar…). Però no solament això, també permet traslladar la idea d’espai comunitari, de tots, de ningú. Genera corresponsabilització i participació, un espai de joc inclusiu on treballar l’educació en valors.

És per això que el procés de canvi del pati de l’Escola Volerany no només pretén canviar-lo físicament, sinó reivindicar l’estona de pati com un espai educatiu més, un espai que dóna l’oportunitat de vincular joc amb educació.

A més a més, el nostre pati “dels grans” és dur, de ciment i gris, amb pocs elements natural. És un pati típicamenbt urbà on, a més, a l’estiu no hi ha molta ombra i la temperatura en algun moment arriba a ser insoportable. El contrapunt s’havia de construir al pati dels petits, que està dotat de materials d’amortiguació al terra però li calien elements de joc, construir un pati més verd i amb més color. I és que està demostrat que un pati d’aquestes característiques a part de ser més agradable i còmode, fomenta el benestar físic i emocional, redueix l’estrès, genera actituds positives, estimula la imaginació i desenvolupa la creativitat, activa el col i la curiositat, l’esperit crític i explorador.

Així, el canvi del pati, des del punt de vista morfològic, acaba sent l’excusa per a fer canvis molt més profunds que impliquen tota la comunitat educativa, entrant en la reflexió i debat sobre l’observació i anàlisi del propi pati, el paper del joc en l’educació primària, la definició de la missió del pati, la identificació de tècniques i recursos per incentivar la capacitat de jugar, el vincle i lligam entre joc, pati, convivència i currículum.

A jugar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s